Používejte rozum

Přesněji, používejte rozum při nakupování.

Některé potraviny už od pohledu nevypadají zdravě. Jsou přebarvené, mají dlouho trvanlivost a podobné náznaky, co by lidé měli vidět. Nakopnout by Vás měly opravdu maličkosti.

Zamyslete se a dejte si někdy tyto otázky:  

  • cena - Proč jsou podobné výrobky tak odlišné cenou? Nepoužívají se tedy levnější suroviny.
  • barva - Copak může být jasně modrá, žlutá či jiná nádherná barva jenom od přírody?
  • přiznané látky na obalu - Copak se to v našem těle v této formě může zpracovat?
  • trvanlivost - Jakpak to asi udělali, že daná potravina vydrží tak dlouho? Jakto, že se potravina po otevření dlouho nekazí?
  • chuť - Copak takhle chutná jídlo z čeho by tato potravina měla být vyrobená? Není ta chuť až moc výrazná?   
  • vůně - Není to voňavé nějak moc? Necítím nějakou divnou vůni na pozadí? Jakto že chuť a vůně jedné potraviny k sobě vůbec nepatří?
  • složení - Proč je ve složení tolik cizích názvů?
  • zkušensoti - Proč to chutná jinak než dříve?

 

Nakupujte z rozumem

K tomuto Vám hodně pomůžou pořady s paní doktrokou Cajthamlovou a s panem Pohlreichem. Dále časopis DTest a také Mladá fronta se tomuto tématu často věnuje. Ukazují přesně na co si dát pozor, jaké značky šidí a co vše se dá přidat do potravin.

Dozvíte se například že:  

  • černý čaj je opravdu černý čaj, ale dozvíte se, že jsou tam pesticidy
  • ovocný čaj kolem ovoce ani "nešel", protože je pouze navoněný a dobarvovaný
  • kečup od známého výrobce je dělaný ze shnilých rajčat, které byly ještě řádně ořetřeny pesticidy
  • v dětských potravinách jsou použity toulenové barvy
  • když si pochutnáváte na některých paštikách, jíte převážně vepřové kůže
  • spousta výrobků je pouze - výrobek "něčemu" podobný, takže pivo není pivo, čokoláda není čokoláda..
  • v šunkové pizze může být bouze 1% šunky

Bohužel takovýchto zpráv, se dozvíte moc a moc.