Co jsou vlastně ty "Éčka"?

Jsou to látky, které se přidávají při výrobě do potravin. Nazývají se ADITIVA, neboli přidatné látky. Potravinám prodlužují trvanlivost, vylepšují barvu, zvýrazňují, či upravují chuť.

Jak poznáte jestli jsou éčka ve výrobku co právě kupujete, či máte doma? Seznam použitých ingrediencí včetně přidatných látek, musí být vždy na každém výrobku uveden v sestupném pořadí, dle použitého množství. Může se Vám zdát, že některé výrobky EČKA neobsahují, bohužel tomu tak není. Výrobci totiž používají taktiku na spotřebitelé. Do seznamu infomujícího o složení nepoužívají pouze označení E a číselný kód, ale pužívají přímo názvy látek. Lidé, kteří neznají tyto názvy, si poté můžou myslet, že éčka ve výrobku nejsou. Není totiž v lidských silách, si pamatovat všechny přadatné látky a jejich škodlivost.   

E: mezinárodní označení přidatných látek

číselný kód: tří až čtyřmístný kód zařazuje potravinu do určité kategorie a plní zárověň funkci identifikačního čísla přidatné látky

Proč se vlastně přidávají do potravin? Největším důvodem jsou asi finance, přidatné látky často nahrazují dražší zdravé potraviny. Také doba použitelnosti se s konzervanty mnohonásobně prodlouží a tak mají distributoři, prodejci i výrobci ušetřených spoustu starostí. Často se používají ale jen pro lepší vzhled, či výraznější chuť.  

 

Zdroje přidatných látek:

  1. přírodní - látky běžně se vyskytují v přírodě
  2. přírodně identické - jsou syntetické, tedy chemické látky, ale v přírodě mají svůj identický protějšek
  3. syntetické - chemické látky, které nemají v přírodě svůj protějšek. Tato skupina nejvíce ubližuje našemu zdraví.

 

Kategorie:

  • Antioxidanty: E300 - E321, Používají se proti žluknutí tuku, nedovolí změnu barvy, přidávají trvanlivost
  • Barviva E100 - E182, na dobarvení potravin
  • Konzervanty: E200 - E299, prodlužují dobu použitelnosti, zamezují sůstu škodlivých mikroorganismů v potravinách
  • Sladidla: do této kategorie patří ale pouza náhradní syntetická sladila. Med, či fruktozu zde nehledejte.
  • Rozpouzštědla, ředidla: tyto látky upravují fyziologickou strukturu potravin
  • Kyseliny: upravují kyselost potravin
  • Regulátory kyselosti: upravují kyselisot / zásaditost potravin
  • Protispékavé látky: slouží k tomu, aby se části potravin k sobě nelepily
  • Odpěňovače: snižují pěnivost použitých látek
  • Plnidla: látky zvětšující objem potravin
  • Emulgátory: slouží ke sloučení a uchování směsi ze dvou odlišných látek
  • Tavící soli: převádějí bílkovinu v sýrech na hmotu vhodnou k mazání
  • Zpevňující látky: umožňují křehkým potravinám držeti tvar a být pevnější
  • Látky zvýrazňující chuť a vůni: většinou kyseliny, patří sem i glutamát sodný
  • Želírující látky: gelovou formou udržují potravinu při sobě
  • Leštící látky: díky nim se udržují povrchy pokrmů lesklé
  • Zvlhčující látky: udržují potravinám určitou vlhkost, tím je chrání před vysycháním
  • Modifikované škroby: potraviny mají díky ním správnou hustotu
  • Kypřící látky: zvedají objem potravin
  • Stabilizátory: zabezpečují větší pojivost nesourodých látek, některé zvýrazňují chuť
  • Látky zlepšující mouku: zlepšují pekařskou kvalitu mouky
  • Propelanty: plyny jež pomáhají vytlacovat potravinu z obalu
  • Balící plyny: používají se k prodloužení trvanlivosti potravin

 

Do dnešní doby je známo více jak tři tisíce různých éček, které se používají v potravinářství. Některé jsou neškodné, některé jsou škodlivé. Jsou některá éčka, která se u nás používat nesmějí, v určitém limitu se ale mohou vyskytovat v dovezených potravinách z ciziny. V České republice upravuje používání přidatných látek ministerstvo zdravotnictví.

Škodlivost jednotlivých éček je docela dobře prozkoumaná, bohužel už se ale nebere zřetel na kombinaci éček. V potravinách, které si můžeme koupit a poté je sníme, se nám vyskytují právě tyto kombinace.  Některé testy ukázaly, že právě tyto kombinace, způsobují hyperaktivitu u dětí, různé alergie, kožní problémy, metabolické selhání, neplodnost, rakoviny, odumírání buněk, problémy s imunitou, atd. Další problém s výzkumy éček je s ohledem na dobu užívání. Od devadesátých let, jsme ve větší míře vystaveni účinkům éček. Můžeme říci, že dnešní děti a mládež, nezažili vlastně zdravou potravinu v delším časovém úseku svého života. Bohužel testy, jak na nás éčka účinkují při pravidelné denní dávce při dlouhodobém používání nejsou.